Meny

Vår produktion

Omkring 40% av vår produktion säljs i Europa medan resten går till Afrika, Centralamerika, Karibien, Oceanien och Mellanöstern. Några av de mest kända varumärkena är Solstickan, Three Stars, The Palmtree, The Flower Basket, Swan Vestas och The Swallow.

Våra varumärken i Norden är Solstickan, Nitedals Hjelpestikker och Tordenskjold. Swedish Match tändsticksfabriker i Tidaholm och Vetlanda tillverkar endast miljövänliga säkerhetständstickor. Inga miljöfarliga råmaterial används. 98% av alla tändstickor som säljs i Sverige är av märket Solstickan. Av varje såld Solstickeask går en del av försäljningspriset till Stiftelsen Solstickan som inriktar sig på stöd till två huvudgrupper; funktionshindrade och sjuka barn samt äldre. Varje år samlar svenska folket in cirka 1,5 miljoner kronor.

 

Hitta distributör

Den svenska aspen

Asp är ett av Sveriges vanligaste lövträd och växer runt om i hela landet, även norr om polcirkeln. Den svenska aspen är ett vitt, elastiskt och starkt virke, egenskaper som gör den perfekt för tändstickstillverkning. Det är de långa sega fibrerna i aspen som säkerställer att tändstickan är motståndskraftig och inte går av vid tändning. En annan fördel med asp är att den brinner med en jämn låga och inte heller innehåller någon kåda. 

Den svenska aspen trivs bra i ljusa miljöer och växer snabbt när den har tillgång till näringsrik mark. Aspvirket har även en god uppsugningsförmåga, vilket är en förutsättning för att kunna tillverka högkvalitativa tändstickor. Ett av aspens kanske största kännetecken är de darrande bladen.

Läs mer om hållbarhet och miljö

Våra fabriker - Svensktillverkade säkerhetständstickor sedan 1868

Swedish Match tändstickor är helt svensktillverkade. Våra fabriker i Tidaholm och Vetlanda har i över 100 år varit navet för tändstickstillverkningen i världen. Genom åren har de båda städerna vuxit fram runt tändsticksfabrikerna som ligger mitt i de centrala delarna av respektive stad.

Tidaholm

År 1868 grundas Tändsticksfabrik AB Vulcan i Tidaholm. Ända sedan starten har det varit en kontinuerlig tändstickstillverkning på samma plats i staden. Idag har Tidaholm världens mest moderna fabrik för produktion av tändstickor.

Vetlanda

År 1907 grundas Vetlanda tändsticksfabrik AB. Över 100 år senare tillverkas fortfarande våra tändstickor på samma plats. Här kommer allt aspvirke in från våra skogsleverantörer och processen från stock till splint tar sin början. I Vetlandafabriken producerar vi även alla etiketter och askar.

SMI Tidaholm_2.jpg

Vi jobbar med modern tändsticksproduktion i våra fabriker.

Läs mer om oss

Full ruljans på vår fabrik i Tidaholm. Cirka 1955.

Tändstickans historia

Se vår tidslinje

År 1844 uppfinner svensken Gustav Pasch säkerhetständstickan. Den nya säkra tändstickan bytte ut den gamla brandfarliga “strike anywhere”-stickan. Det var starten på en våg av nya varumärken och tändsticksfabriker runt om i Sverige och Europa. Swedish Match blev tidigt världsledande vid tillverkningen av tändstickor och har fortsatt vara en global aktör i över 150 år.